Wednesday, March 15, 2017

Ke Beras Terbakar & Shopping Di Padang Matsirat, Langkawi

Assalamua'laikum

Bersambung dari entry sini


Niat nak pi Makam Mahsuri, tapi kami sampai kat sana dah nak tutup 😒. Ada masa lagi 10 minit, tapi macam tak sempat.

So, weollls decided nak pi Beras Terbakar yang terletak di Padang Matsirat 😁. Dah sampai kat Padang Matsirat tu, blur kejap sebab tak nampak 'kawasan Beras Terbakar' 😱. Tanya punya tanya, rupanya otw nak ke kawasan Beras Terbakar tu, kena lalu deretan kedai yang menjual pelbagai barangan tempatan. Sambil-sambil melawat tempat bersejarah, sambil-sambil tu boleh shopping πŸ˜‰.
πŸ‘† gambar dari google


Alkisahnya, Pulau Langkawi telah diserang oleh Kerajaan Siam. Nak tahu cerita sejarah ni lebih lanjut, boleh baca di sini πŸ‘‰ Beras Terbakar di Langkawi

Dalam kaca tu ada beras terbakar, yang duit tu tak silap aku sumbangan. Tak silap aku lerrr, kalau salah tolong betulkan 😏

Yang bestnya, biarpun Beras Terbakar ni terletak dalam tanah persendirian tapi takda bayaran masuk yang dikenakan 😍.

Aku suka tengok design rumah camni πŸ‘‡
πŸ‘† gambar dari google

Kat Padang Matsirat ni, memasing shopping baju πŸ‘•, towel, kain batik dll. Dan pastinya takkan melepaskan peluang untuk tawar-menawar harga barangan πŸ˜‰.




k bye πŸ˜‰







24 comments:

  1. Kecik je ruang beras terbakarnya tu. Hehe. Kak ana sempat beli topi jer dekat sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah, kecik ja sebenarnya. topi sy dah beli kat oriental village πŸ˜‰

      Delete
  2. ms opah sy g sini dulu 30++ thn dulu beras terbakar ni boleh kutip sendiri dgn tangan

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lama sangat tu. bestnya kan kalau dapat pengalaman kutip beras terbakar tu dengan tangan sendiri πŸ˜„

      Delete
  3. pernah jugak baca pasal nie. menarik betul. teringin jugak nak pergi sini suatu hari nanti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah, nanti boleh pergi πŸ˜‰

      Delete
  4. Dulu masa kitorang pergi langkawi tak sempat datang sini. best jugak..teringin nak tengok beras terbakar tuh dekat2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mai sini 2 in 1. lawat tempat bersejarah + shopping barangan tempatan

      Delete
  5. tak pernah sampai lagi ke sini. tq sudi share

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah nanti sampai juga. welcome

      Delete
  6. nak pergi langkawi lagi... haritu kempunan laksa ikan sekoq tu.. sobs.. btw, jemput singgah tempat saya =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpa, kat loqstaq pon ada laksa ikan sekoq

      Delete
  7. hari tu pergi tak sempat singgah sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpa, lain kali pegi boleh singgah sini

      Delete
  8. dah banyak tahun x jejak sana. rindu pulak nk ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti boleh pi sana lagi sis πŸ˜‰

      Delete
  9. kedai ujung yg diusahakn oleh sorang pokcik, jenis ramah2 kepohchi tu yg tip top. buleh bargain & dia tlg kite wat pilihan kain batik + pelekat dgn info2 skali esp utk yg nk sopping borong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa, sy pegi area tengah sebab nak beli baju ja. time tu tak rajin nak godek semua kedai 😭

      Delete
  10. makam mahsuri kena bayar tak silap..so kalau setakat nak duduk 10 minit memang rugi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah, ada bayaran. lagipun mesti lama kat dlm tu sebab nak bergambar πŸ“· jd, rugi kalau cuma 10 minit

      Delete
  11. Uuuu shopping timeee sambil menyelam minum air! Hehe.. Banyak ke memborong... Eh, takde ke dah jumpa kat atas tanah tu sisa sisa beras terbakar? Dulu kala kite pergi, ada tau! Tapi itu zaman entah bila-bila lah. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak jugalah memborong, penuh keta dengan barang kami ber6 πŸ˜‚ Tak nampak pula sisa2 beras terbakar tu. Yang ada hanya dlm kaca πŸ˜‰

      Delete
  12. Langkawi pun nak pergi nanti.. tengah mengumpul duit.. seronok baca pengalaman kengkawan yang dah sampai Langkawi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Langkawi memang 1 destinasi percutian yg sngt best kak πŸ˜„

      Delete

 
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Nour Adieb