Saturday, June 10, 2017

Lama Menghilang

Assalamua'laikum

Perghhh, baru perasan ni merupakan entry pertama aku untuk bulan Jun 2017. Bukan sengaja menghilangkan diri, bukan juga nak menghindarkan diri, tapi memang aku tersangatlah busy dua minggu ni 😂

Start 01 Jun aritu, aku join belajar menjahit sampai 13 Jun ni. Tahun lepas ada juga join, yang tu belajar menjahit jubah dress. La ni belajar menjahit baju melayu pula.

Kalau bukan sebab my mom yang push aku supaya join, memang tak ar aku nak ikut 😒 Sebab tak nak hampakan parent, aku on ja la. Macam rasa terpaksa pun ada 😢

Pastu aku pujuk diri, aku buat semua ni untuk gembirakan parent aku. Penuhi impian dorang. Tapiii, stress gila weh bab menjahit kolar baju tu 😭 Dalam satu hari tu, dalam 5 jam masa terbuang gara-gara nak pasang kolar baju. Kedut sana-sini. Jahit, buka, jahit, buka. Penat weyh!

Pastu surrender. Sambung esoknya lagi pasang kolar, dalam 4-5 jam juga hasil tetap kedut. Dah panas dah hati aku time tu. Asyik tayang muka monyok ja dua tiga hari gara-gara kolar baju 😂 Kedut pun kedut la, aku dah tak peduli. Siap pasang kolar, jahit poket pula. Aku bab menggunting, menjahit ni memang mereng/ senget. Jadi, poket tu hasilnya senget benget 😂

Alhamdulillah, dalam 6 hari akhirnya siap juga baju melayu yang senget benget. Huduh bebenor hasilnya 😂 Pastu, aku sambung buat seluar pula. Dah nama baju melayu, mestilah ada seluar kan 😏

Sebelum belajar buat seluar ni, aku ubah niat. Niat nak buat sesuatu tu sangat penting! Apa-apa yang kita hendak lakukan kenalah berniat L I L L A H I  T A A' L A. Perbetulkan niat. Letak Allah nombor 1 dalam hidup kita. Ikhlas dalam melakukan urusan seharian. Pasti kemanisan yang dirasai dipengakhirannya.

Dan, insyaAllah bahagian seluar ni lebih kemas sikit hasilnya berbanding bahagian baju 😄

My mom, kakak dan adik pompuan aku pandai menjahit. Aku sorang ja pompuan dalam rumah yang tak pandai menjahit 😂 Baju kurung raya memang sendiri jahit, hanya baju melayu yang jahit kedai. 

Lama-lama, macam minat pula aku nak jahit blouse untuk diri sendiri 😏 ececececeh, doakan eh 😉

K bye, nak sambung layan Dhoom 3 😘 Lakonan Amir Khan memang tak mengecewakan 😍

37 comments:

  1. All the best dieb.
    Nnt buka kedai jahit, boleh kak pip buat tempahan....
    Susahnya mencari tukang jahit di membakut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ameeen, terima kasih kak Pip 😄 Untuk baju melayu, di Beaufort sebelah Public Bank lama ada tukang jahit Cina. Memang puas hati hasil jahitan uncle tu 👍

      Delete
  2. Bestt tu belajar menjahitt 👍👍

    Salam Ramadhan nour

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best, tapi dalam best tu ada stress juga 😂

      Salam Ramadhan HH 😄

      Delete
  3. aduhh..sama la macam Nany.Paling menyampah, sakit hati, panas hati bila tersalah jahit, jahit tak kemas. BUkak balik, jahit balik. Leceh wehhhh. Memang kadang kita kena let go ajer dulu. Lepas tuh sambung balik jahitkan. Rasa sangat buang masa. HAHAH! Nany pandai jahit baju kurung melayu Johor ajer. Yang berkolar tuh ...tak pernah try lagi. Kalau dah menjahit tuh, rasa nak siapkan ajer. Maka keje lain akan terbengkalai termasuklah mengupdate blog. kan? All the best yer..hehe..dont give up.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul! Walaupun baru belajar, tapi kita mesti nak hasil jahitan tu nampak kemas kan. Jahitan mereng sikit, kena tetas balik 😂 Boleh meroyan jadinya

      Delete
  4. gigihnyaaa...boleh buatkn jgk tak hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh, tapi... nangis nanti Nisa tengok jahitan x kemas 😂

      Delete
  5. Nisa ada review blog ni, jemput singgah ea...keep on writing

    https://anisa-mylife.blogspot.my/2017/06/blog-review-nour-adieb-blog-mayy-jie.html

    ReplyDelete
  6. Bolehlah bukak kedai jahit nanti.

    ReplyDelete
  7. Nak menjahit, memang kena sabar sis.. Tapi kalau dah pandai, boleh buka kedai jahit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan 😄 bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian

      Delete
  8. Kalau sudah menjadi penjahit baju, memang sangat berbaloi dan lebih berpendapatan tinggi... banyak perayaan dan banyak sale kat Malaysia... hehe.... teruskan usaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah 😊 Welcome back tuan 😄 Lama sy x jenjalan ke blog tuan

      Delete
  9. Allahmdulilah.. kegagalkan tu mngajar erti kesabaran.. tapi amir khan memang best... hahahahah

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah, lama2 okey la tue, kalu dah ada bakat dalam menjahit, Insha Allah akak yakin awak boleh lakukannya.. hihi jangan lupa tau antar detail awak melalui whatsapp akak 0199884032 untuk gift awak tue, akak nak hantar dalam minggu nie.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah, ameeen 😊 Maaf kak, sy lupa nak ws akak bagi detail 😂

      Delete
  11. Best taw mnjahit tpi bab jahit baju mlyu memng saya surender nda maw buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab baju melayu bahagian kolar tu yang susah 😂 Senang lagi jahit jubah cutting A 😄

      Delete
  12. Jeles tau orang yang pandai jahit..sbb mak akak pandai jahit..akak, krik krik...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah 😂 My mom+kakak+adik pompuan pandai menjahit. Sy sorang ja pompuan dalam family yg x pandai menjahit 😂

      Delete
  13. bagus lg ko jun kan busy belajar menjahit, yg aku ni dr tahun lalu belajar menjahit lepas tu sampai ke tahun ni, nda lg dtg pg kelas hahhaha syg membayar yuran

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nahhh, itu sayang kalau yg berbayar tu. Yang kursus ni free ja 😂

      Delete
  14. sama la kita. my mum seorang tukang jahit siap boleh jahit costum baju pengantin lagi.Tapi sye tak pandai langsung nak jahit baju. pandai jahit manis ja dekat baju pengantin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan 😂😂😂 kena berlatih menjahit lagi ni. supaya dapat sambung kepandaian mama kita dalam bidang menjahit 😄

      Delete
  15. klu suda minat, apap2 bisnes pun mnjadi kan..gud luck

    ReplyDelete
  16. mula dr tgk kluarga jahit2, mesti lama2 kita pun tniat mau cuba kan. last2 terjatuh sinta =D bestnya dpt pakai hasil tgn sdiiri =) smoga terus sukses dear

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ameeen, terima kasih 😘 Betul, tengok my mom menjahit, rasa macam mau belajar ja menjahit ni

      Delete
  17. "kehilangan" yg berbaloi, nour.
    tahniah...
    mak aida dulu reti menjahit.
    kami 4 org adik beradik pompuan, mak yg dulu jahit kan baju.
    tapi now mak da tua, kami kena anto tempah kat tailor lain.
    kami 4 beradik takde yg ngikut mak, pandai menjahit, nour.
    rugi kan? :(

    ReplyDelete

 
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Nour Adieb