Tuesday, July 4, 2017

Mari Belajar Bahasa Arab

Assalamua'laikum

Mari belajar Bahasa Arab | Ilmu Bahasa Arab ni banyak cabangnya. Nahu, Sarf dan segala yang berkaitan yang aku sendiri poning nak belajar πŸ˜‚ Kalau English ada Grammar, Arab pula ada Nahu πŸ˜‰

Kalau English, ada He is... We are...
Kalau Arab pula, Ψ£Ω†Ψ§ اريد... Ω†Ψ­Ω† Ω†Ψ°Ω‡Ψ¨...
So, kalau buat karangan Arab atau English... memang banyak problem tang Grammar/ Nahu πŸ˜‚
Pasai tu aku tak pilih course Arab

Kalau buat ayat, yang simple ja la aku tau πŸ˜‚
Ψ§Ω†Ψ§ Ψ§ΩƒΩ„ Ψ§Ω„Ψ³Ω…Ωƒ
Ω†Ψ­Ω† Ω†Ψ°Ω‡Ψ¨ Ψ§Ω„Ω‰ Ψ§Ω„Ψ³ΩˆΩ‚
Ψ£Ψ­Ω…Ψ― ΩŠΩ„ΨΉΨ¨ ΩƒΨ±Ψ© Ψ§Ω„Ω‚Ψ―Ω…
ΨΉΨ§Ψ¦Ψ΄Ω‡ يشرب Ψ§Ω„Ω…Ψ§Ψ‘
Padahal dah bertahun study Arab 😰 Ni mesti sebab terlebih makan jeruk masam 😒

Oh my English!
Oh my Arab!
😱😱😱

So, mari belajar Bahasa Arab πŸ˜‰

Ψ§Ω„Ψ­ΩŠΩˆΨ§Ω†Ψ§Ψͺ


Ψ§Ω„ΨΉΩ…Ω„


Ψ§Ω„Ψ£Ω„ΩˆΨ§Ω†


Ψ§Ω„Ω…Ψ±ΩƒΨ¨Ψ§Ψͺ


Kalau nak tau lebih lagi tentang Arab ni, boleh godek-godek facebook Maju Bersama Al Lughah Al Arabiah πŸ‘πŸ‘πŸ‘. Terasa rindu nak belajar/ bercakap Arab, aku godek-godek la page tu 😒

Tapi, yang ni jugalah berjaya mencuit hati πŸ˜‚πŸ‘ 'Messi La'iba Kurotal Qodam' yang bermaksud 'Messi bermain/pemain bola sepak 😁

22 comments:

  1. Perkongsian yang ohsem.. bookmark siap2.. nanti boleh jadikan rujukan..

    ReplyDelete
  2. Ana, anta, ainun, roksun, jumjumatun... saya masih ingat lagi.... hehe....

    ReplyDelete
  3. untungnya pandai berbahasa arab ...
    jangan pernah berhenti belajar :) ...
    by the way, mrs pip dah send out bungkusan untuk Adieb tadi petang, insya allah lusa dapat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah 😊 Terima kasih kak Pip, sy sudah terima gift tu 😘

      Delete
  4. Balik nanti saya baca kat laptop.
    Guna hp ni tak berapa nampak.
    Telefon cap ayam.

    ReplyDelete
  5. Perkongsian yang menarik sis, terima kasih... =)

    ReplyDelete
  6. Bagus entry ni. saya memang tak pandai bahasa arab

    ReplyDelete
  7. Mari belajar beramai-ramai.. seronok ni..

    ReplyDelete
  8. I dah belajar separuh jalan.
    tup2 ustaznya pindah ke London pulak.
    langsung terberhenti.
    nanti lah.. belajar balik. now learning urdu.. INSYALLAH similar tu .

    ReplyDelete
  9. perkongsian yang bagus..akak download lagu untuk perkataan arab yang mudah bagi anak2 tengok, alhamdulillah boleh juga dorang hafal

    ReplyDelete

 
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Nour Adieb